Jak jeść dobrze i zachować zdrowie?

Standard

Jedzenie to przyjemność. Brzmi, jak kolejna złota myśl a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo popularności wyżej wymienionej tezy, ludzie coraz rzadziej o tym pamiętają. kurczak w winie

I…Jedzenie to przyjemność. Brzmi, jak kolejna złota myśl a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo popularności wyżej wymienionej tezy, ludzie coraz rzadziej o tym pamiętają. kurczak w winie

I jedzą po to, by zaspokoić głód, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem). W miejscach, gdzie jedzenie jest przyjemnością, gdzie wyszukane dania są celebrowane, ludzie są zdrowsi i bardziej zadowoleni. Tak jest na przykład we Francji. Kuchnia francuska, która jest podstawą pozostałych kuchni narodowych, do łatwych i lekkich się nie zalicza. Dużo wina, deski tłustych serów, sporo czerwonego mięsa. A mimo tego – Francuzi należą do najzdrowszych europejskich narodów. Ba, naukowcy znaleźli nawet nazwę opisującą ten stan rzeczy – to tak zwany PARADOKS FRANCUSKI. No bo jak to – tyle wina, tłustych
potraw, słodkie śniadanie (niezbyt obfite), kolacja najważniejszym posiłkiem dnia… brzmi na przepis na zawał. A działa zupełnie odwrotnie – choroby serca i układu krążenia występują w tym kraju dużo rzadziej, niż w pozostałych krajach. Co jest kluczem? Moim zdaniem sposób jedzenia, brak pośpiechu przy przygotowaniu potraw i długie posiedzenia przy stole. Bo dania kuchni francuskiej, to nie hamburgery, które wciąga się “na raz”.

Tak, więc pamiętajmy – jedzenie to przede wszystkim przyjemność!Na temat kurczak w winie to też niezłe źródło Warto rzucić okiem także na kurczak w winie Wpis inspirowany jest również kurczak w winie Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: kurczak w winie – moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.

Leave a comment